Vereniging Meetbedrijven Nederland
Frans Peters

Om energie te besparen moet de slimme meter worden gekoppeld aan applicaties die inzicht geven in het actuele energieverbruik. Dat zegt energieadviseur Frans Peters.

Peters, algemeen directeur van adviesbureau Energy Circle, deed zijn uitspraak maandag 30 juni in motel de Witte Bergen in Eemnes tijdens een workshop in Eemnes van VMNED. De workshop ging over de rol van Onafhankelijke Diensten Aanbieders (ODA’s) bij de grootschalige uitrol van de slimme meter in Nederland. ODA’s kunnen hun diensten aanbieden om energiekosten te verlagen. Dat kan door de facturen te controleren of adviezen te geven voor energiebesparing. Cijfers over het energieverbruik zijn hierbij zeer welkom. ‘Met de slimme meter komt een bulk aan data vrij. Netbeheerders verwerken niet alle cijfers. De vrije markt moet dit overnemen’, aldus Peters.

Balans
Peters voorziet een probleem voor de balancering van het net. ‘Met veel meer elektrische auto’s en zonnepanelen wordt de balans op het net een probleem. Wind- en zonne-energie zijn voor een groot deel onvoorspelbaar, waardoor ze tot ongeplande productie leiden. In principe heeft duurzame elektriciteit voorrang op het net ten opzichte van fossiele elektriciteit, maar sommige fossiele bronnen zijn niet direct afschakelbaar, zoals elektriciteit afkomstig van de cokesgas-installatie bij Tata Steel.’ Peters ziet kansen in lokale productie van elektriciteit en balancering van vraag en aanbod op het slimme net, waarbij de afnemers dichtbij de bron zitten, zoals een wijk dat zelf haar energiebehoefte regelt. Ook hierbij kunnen ODA’s een belangrijke rol spelen, aldus Peters.

Discussie
Na de lezing van Peters ontstond discussie. Moeten ODA’s factuurcontroles loslaten en zich richten op de bulk aan data uit de slimme meter? Zijn huishoudens wel de juiste doelgroep, of moeten ODA’s zich richten op zakelijke gebruikers? Zo kan een school duizenden euro’s besparen aan gas door de verwarming in de vakantie uit te zetten. Ook kan de gas- of elektriciteitsaansluiting soms kleiner, waardoor een bedrijf bespaart op transportkosten. Uit ervaringen met prio-plaatsingen blijkt dat de communicatie tussen ODA’s en netbeheerders voor verbetering vatbaar is. Met het oog op de grootschalige uitrol van de slimme meter zal VMNED dit aankaarten in overleg met Netbeheer Nederland, zo meldde voorzitter Herman Jonkman van VMNED aan het eind van de workshop.