Vereniging Meetbedrijven Nederland

Liander leidt technici sneller op met praktijkveld

(11-01-2019)

Om met genoeg technici de energietransitie aan te kunnen heeft Liander een eigen praktijkveld gebouwd. Leerling-monteurs kunnen met de nagebouwde installaties de nodige ervaring opdoen.

Netbeheerder Liander heeft door de groeiende economie en de energietransitie een sterk toegenomen werkpakket gekregen. Dat vereist veel nieuwe medewerkers en daarom heeft de organisatie in Leeuwarden een eigen praktijkveld gebouwd. Vorig jaar zijn 270 technici aangenomen waarvan een deel verder opgeleid wordt aan de Alliander Technische Bedrijfsschool. Onderdeel van die opleiding is oefenen in de praktijk. Op het praktijkveld zijn het elektriciteitsnet en verschillende installaties in de buitenlucht nagebouwd zodat leerling-monteurs praktijkervaring op kunnen doen.

Onbeperkt oefenen en trainen
Het praktijkveld is 20 december feestelijk geopend door Marlies Visser, directeur Operatie bij Liander. Het is volgens Visser van groot belang dat de netbeheerder zo goed en snel mogelijk veel nieuwe technici opleidt. “Zo zorgen we dat we ook in de toekomst, met alles wat er door de energietransitie op ons afkomt, voldoende technici hebben. Zodat het licht blijft branden en de huizen warm zijn. In het praktijkveld in Leeuwarden kunnen leerling-monteurs onbeperkt oefenen en trainen en de benodigde praktijkervaring opdoen.”

Haarlem en Duiven volgende praktijkvelden
Het grote voordeel van het veld is dat meerdere leerlingen tegelijkertijd door een leermeester opgeleid kunnen worden. Liander is gestart met een groep van 18 leerling-monteurs. Deze maand en in september beginnen nog eens 24 man. Het praktijkveld in Leeuwarden is niet het laatste. De netbeheerder is van plan om ook in Haarlem en Duiven leerling-monteurs zo op te leiden.

Liander leidt technici sneller op met praktijkveld


Terug naar Nieuwsoverzicht