Vereniging Meetbedrijven Nederland

Regionale netten kampen met teveel zonnestroom

(11-01-2019)

Stroomnetten in Groningen, Drenthe en Overrijssel kampen met een capaciteitsprobleem. Doordat er meer duurzame elektriciteit wordt opgewekt dan verwacht, is er steeds minder ruimte voor grootverbruikersaansluitingen.

Netbeheerders Enexis en TenneT waarschuwen in gesprek met de Volkskrant voor de regionale krapte. Projecten voor duurzame opwekking, vooral zonneparken, hebben dermate veel aansluitcapaciteit nodig dat netten op sommige plekken aan hun maximale belastbaarheid komen. De landelijk netbeheerder schatte in 2017 nog in dat het stroomnet in Nederland toekomstbestendig is. Met 50 procent meer opgesteld vermogen aan zonneparken, vooral in Groningen, Drenthe en Overijssel, werd echter geen rekening gehouden.

Teruglevering bij zes netdelen onmogelijk
Bij 6 netdelen is teruglevering van duurzaam opgewekte elektriciteit niet meer mogelijk, meldt Solar Magazine: in Hoogeveen, Beilen, Stadskanaal, Musselkanaal, Gasselte en Eemshaven Oost. Aanvragen voor grootverbruikaansluitingen met capaciteit voor teruglevering worden hier niet langer geaccepteerd. Het bericht van Enexis en TenneT laat zien dat in 17 andere gebieden de capaciteit ook tegen grenzen aanloopt.

Regionale netten kampen met teveel zonnestroom


Terug naar Nieuwsoverzicht