Vereniging Meetbedrijven Nederland

Zuid-Hollandse nieuwbouw 56 procent gasloos

(28-11-2018)

Voor het eerst krijgt netbeheerder Stedin meer aanvragen voor een nieuwbouwwoning zonder aardgas dan met. Sinds 1 juli 2018 wordt voor 56 procent van alle nieuwbouwprojecten geen aansluiting meer gevraagd in de provincies Utrecht en Zuid-Holland.

Netbeheerders zijn niet langer verplicht om nieuwbouwwoningen op het gasnet aan te sluiten door wijziging van de Elektriciteitswet en de Gaswet per 1 juli 2018. Stedin merkt dat sinds die wetswijziging van alle nieuwbouwprojecten in de provincies Utrecht en Zuid-Holland een meerderheid geen aardgasaansluiting meer vraagt. Dat meldt de netbeheerder online op basis van een overzicht van alle aanvragen voor nieuwbouwwoningen die in behandeling zijn bij Stedin. Het gaat om aanvragen die in het derde kwartaal van 2018 zijn aangevraagd.

Overzicht aanvragen aansluiting nieuwbouw
Een meerderheid van aardgasvrije nieuwbouw is opvallend: vorig jaar werd 36 procent van de nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder aardgas, meldt Stedin. Een overzicht van alle aanvragen in het derde kwartaal van dit jaar laat zien dat de variatie groot is. In Amersfoort is 8 procent van de 211 aanvragen van alle energieaansluitingen voor nieuwbouwwoningen gasloos, in Rotterdam is bij 555 van de 599 aanvragen geen gasaansluiting meegenomen, oftewel 93 procent.

Gasloze trend
De cijfers wijzen volgens de netbeheerder op een grotere trend. Vorig jaar werd van de nieuwbouwwoningen 64 procent met een gasaansluiting opgeleverd en dat is voor 2018 nu gemiddeld 58 procent. Opvallend is dat grotere bouwprojecten vaker gasloos zijn, stelt Stedin. Als er meer dan 50 woningen tegelijk worden neergezet is 83 procent gasloos en bij projecten van 10 tot 50 woningen is dit percentage 36 procent. Zie hieronder een overzicht van aanvragen die bij projecten horen met 50 nieuwbouwwoningen of meer.Niet uit te leggen
Er valt nog veel in te halen voor gasloze nieuwbouw, zegt David Peters, chief transition officer van Stedin over de cijfers. “We zijn positief over de ingezette koers, maar het is niet uit te leggen dat er miljoenen geïnvesteerd worden om bestaande woningen van het aardgas af te krijgen terwijl er tegelijkertijd nog woningen met een gasaansluiting worden bijgebouwd.” De netbeheerder heeft met gemeenten en provincies afgesproken om in gesprek te gaan met ontwikkelaars en bouwbedrijven om vrijwillig af te zien van het recht op een aardgasaansluiting.

Foto: Rawpixel

Zuid-Hollandse nieuwbouw 56 procent gasloos


Terug naar Nieuwsoverzicht