Vereniging Meetbedrijven Nederland

Stedin let op roest gasnet met corrosiesensoren

(15-08-2018)

Stedin test corrosiebewaking van haar gasnet. Met slimme sensoren die roest detecteren van startup withthegrid hoeft de netbeheerder geen controlemetingen te verrichten.

Een deel van het gasnet van Stedin bestaat uit stalen leidingen waar een zogeheten kathodische bescherming, oftewel een lage elektrische spanning overheen staat. Deze spanning beschermt de stalen gasleidingen tegen roest. Jaarlijk meten monteurs op 10.000 plekken in het verzorgingsgebied van Stedin deze spanning. Ceo Paul Mignot van startup withthegrid dacht dat dit efficiënter kon door gebruik te maken van sensoren. “Dat heb ik verder ontwikkeld en er het bedrijf withthegrid van gemaakt. En nu gaan we de sensor dus toepassen in een pilot met Stedin.”

Tijd over voor onderhoud en herstel
Stedin plaatst voor de pilot met corrosiebewaking 20 sensoren in haar gasnet. De sensoren meten de kwaliteit van de gasleidingen meerdere keren per dag of continu, legt de netbeheerder op haar website uit. Monteurs zouden door de corrosiebewaking geen controlemetingen meer hoeven uit te voeren, waardoor Stedin meer tijd over kan houden voor onderhoud en herstel. De data van de metingen wordt opgeslagen en geanalyseerd in een platform.

Inspelen op dichte gaskraan en tekort technisch personeel
Het mes van de corrosiesensoren snijdt aan twee kante volgens directeur Asset Management Benaissa el Hamadi van Stedin. De netbeheerder kan haar huidige operatie slimmer en goedkoper uitvoeren richting 2050, wanneer er naar verwachting geen aardgas meer door haar gasnet loopt. Tegelijkertijd speelt Stedin hiermee ook in op het aankomend tekort aan technisch personeel, legt El Hamadi uit. “Met deze sensoren kunnen wij ons schaarse technische personeel op een effectievere manier inzetten.”

Stedin let op roest gasnet met corrosiesensoren


Terug naar Nieuwsoverzicht