Vereniging Meetbedrijven Nederland

Eneco inspecteert warmtenetten uit de lucht

(30-03-2018)

In de afgelopen vier jaar heeft Eneco warmtenetten in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Nesselande, Zevenkamp, Utrecht en Nieuwegein gescand per vliegtuig. De scans helpen de energieleverancier storingen te minimaliseren.

Met infraroodcamera’s aan de romp van een vliegtuig bevestigd maakte Eneco onlangs voor het eerst warmtebeelden van de wijk Oosterheem in Zoetermeer, Den Haag, Ypenburg en Harnaschpolder in Delft-Noord. Het is een van de vele inspectievluchten boven de warmtenetten van Eneco die de afgelopen vier jaar zijn uitgevoerd. De warmtebeelden of -scans sporen onregelmatigheden in warmtenetten op.

Gerichter onderhoud
Eneco kan met de luchtscans onderhoud en renovatie van haar warmtenetten gerichter en efficiënter plannen. Scans uit de lucht bieden immers meer informatie en een completer beeld dan gangbare controles op de grond, laat Eneco aan Ensoc.nl weten. De ervaringen met de uitgevoerde ‘luchtscans’ zijn “erg positief” volgens Eneco-woordvoerder Kim Vogten.

Warmtelekken
De warmtescans per vliegtuig helpen Eneco ook om warmteverlies ‘vroegtijdig te signaleren’, zegt Vogten tegen Ensoc.nl. “We nemen warmtelekken zeer serieus, omdat deze uiteindelijk kunnen zorgen voor storingen in het systeem. Bij Eneco doen we er alles aan om storingen in het warmtenet te voorkomen door warmteverlies vroegtijdig te signaleren. Dat doen we onder andere door de warmtescan vanuit de lucht uit te voeren, lekdetectie op onze leidingen en het regelmatig uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.”

Eneco inspecteert warmtenetten uit de lucht


Terug naar Nieuwsoverzicht