Vereniging Meetbedrijven Nederland

Onduidelijkheid over decentrale opwek

(26-01-2018)

Energie opwekken wordt big business voor grote bedrijven, maar hoeveel vermogen de nieuwe producenten het net insturen, is nog onduidelijk, meldt Netbeheer Nederland.

Slimme bedrijven slaan extra inkomsten niet af. Net NL, het kwartaalmagazine van Netbeheer Nederland, ziet dat grote ondernemingen hun verdienmodel gretig uitbreiden met de opwek van hernieuwbare energie, veelal uit zonnepanelen. Tuinders en boeren doen het al langer en bijvoorbeeld FrieslandCampina en het Havenbedrijf Rotterdam hebben grootse ‘zonneplannen’ op stapel. Goed voor de groei van duurzame stroom, maar hoeveel duurzame stroom komt er nou eigenlijk bij?

‘Bizar’
Het Netbeheer Nederland-magazine probeerde cijfers over het extra vermogen boven tafel te krijgen, maar kon geen uitsluitsel geven. In een artikel op de site van Netbeheer Nederland staat te lezen dat ‘betrouwbare cijfers’ lastig te vinden zijn. Niet alleen van de nieuwe energieproducenten, maar ook van tuinders en boeren die al langer verdienen aan opgewekte energie. LTO-woordvoerder Martin Leseman vraagt zich af of het überhaupt wordt bijgehouden hoeveel vermogen Nederlandse agrariërs het net instuurt.

Het is ‘bizar’ dat data over energieproducerende bedrijven ontbreken, stelt onafhankelijk zonnestroomanalist Polder PV op Twitter. De expert vraagt zich af waar het Product Installatie Register (PIR) dan voor dient, een landelijk meldpunt voor decentrale energieproductie.

Kostendiscussie
Decentrale energieopwek is een veelvuldig aangehaald onderdeel van de energietransitie die Nederland doormaakt. Als meer bedrijven op grotere schaal energie gaan produceren, roept dat echter de vraag op hoe de kosten van netaanpassingen verdeeld moeten worden, schrijft Net NL. Om dat soort vragen te kunnen beantwoorden, is het wel nodig om een overzicht te hebben van wat er decentraal wordt opgewekt en hoeveel er het net ingaat. Niet voor niks schrijft Net NL dat ‘het laatste woord nog niet gesproken is’ in de kostendiscussie.

Onduidelijkheid over decentrale opwek


Terug naar Nieuwsoverzicht