Vereniging Meetbedrijven Nederland

Agentschap Telecom: slimme meter betrouwbaar

Foto: Enexis

Slimme elektriciteitsmeters zijn nauwkeurig en meten correct volgens het Agentschap Telecom. In reactie op mediaophef over onderzoek naar slimme meters is een controlemeting uitgevoerd.

Zo’n 850.000 slimme meters in Nederland zouden teveel energiegebruik meten, maakten onderzoekers van de Universiteit Twente begin maart bekend in EenVandaag. Uit een studie van onder andere Frank Leferink bleek dat bijvoorbeeld opladers van mobiele telefoons deze laders kunnen verstoren. Netbeheer Nederland gaf aan dat meters die gevoelig zijn voor deze verstoringen, niet langer worden geplaatst. Volgens Leferink zijn nieuwe meters echter ook te verstoren door andere energiebronnen in huis. Consumentenprogramma Radar besteedde ook aandacht aan het onderwerp en startte een meldpunt.

Goed en betrouwbaar
Het Agentschap Telecom gaf in een reactie op het onderzoek aan dat “het in zeer uitzonderlijke omstandigheden voor kan komen dat een bepaald type meter als het ware gedwongen kan worden verkeerd aan te wijzen”. De uitkomsten van dit onderzoek worden meegenomen in internationale overleggen over de slimme meter. Het Agentschap Telecom geeft daarbij wel aan dat meters die in Nederland worden geïnstalleerd ‘goed en betrouwbaar’ zijn aangezien deze getest zijn om aan de Europese eisen te voldoen.

Sluipverbruik
Het bleef echter niet bij een reactie op het Twentse onderzoek. Liander voerde 17 maart een controlemeting uit, waarbij het Agentschap Telecom als toezichthouder bij betrokken was. Een consument die een in 2013 afgekeurde meter niet vertrouwde, kreeg een slimme meter uit 2015. Dat model werd getest en het bleek dat de meter energiegebruik goed registreerde. Ook een controle met een tweede slimme meter wees dit uit. De slimme meter liet verder  zien dat er sprake was van 400 watt aan ‘sluipverbruik’, aldus het Agentschap Telecom.