Vereniging Meetbedrijven NederlandMartin Hagen


De Rijksoverheid wil dat de energiesector in de toekomst alleen nog digitale facturen stuurt naar de overheid. Meetbedrijven zijn bij de plannen betrokken via VMNED.


Vanuit VMNED heeft Martin Hagen op 13 april 2014 de startbijeenkomst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijk Relaties over de digitale energiefactuur bijgewoond. De bedoeling is dat er in de toekomst alleen nog facturen vanuit de energiewereld naar de overheid kunnen worden verstuurd als deze voldoen aan de digitale afspraken. Daarom wil men in een korte periode met alle belanghebbende partijen in een werkgroep komen tot het opstellen van een concept digitale factuur. Met alle partijen zal worden gesproken over hoe zo’n factuur er dan uit moet zien en wat er vooral wel maar ook vooral niet meer op moet staan.

Hagen: ‘Deze actie gaat alle meetbedrijven, netbeheerders en leveranciers in de energiewereld raken. De bedoeling is om uiteindelijk tot een standaard digitale factuur te komen die eerst wordt toegepast in de hogere overheid, maar uiteindelijk ook bij provincies en gemeenten. Mogelijk krijgen alle meetbedrijven hiermee te maken. De overheid verwacht ook duidelijk een deelname vanuit de meterwereld. Naast VMNED zijn er ook uitnodigingen gestuurd naar meetbedrijven. Helaas was er niemand aanwezig. Het bestuur van VMNED wijst de leden erop dat dit speelt en dat dit vooral de meetbedrijven straks gaat raken. De leden zullen tijdig hun facturatiesysteem moeten ombouwen om te voldoen aan de digitale factuur richting de overheid. Daarom is het belangrijk dat er nu meegedacht en deelgenomen gaat worden aan de vergaderingen hierover.’

Meer info
Meer informatie is op te vragen bij Martin Hagen, bestuurslid van VMNED.